Hrvatski zdravstveni i IT sektor razvili su i predstavili hrvatsku inačicu mobilne aplikacije “Stop COVID-19” – dobrovoljnu, transparentnu i privremenu aplikaciju koja koristi privremene i anonimne podatke radi anonimnog obavještavanja o izloženosti koronavirusu.

Aplikacija je dostupna za mobilne uređaje Android i Apple platforme, a koristi bluetooth tehnologiju.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je cilj aplikacije poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzo obavještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu.

“Riječ je o dobrovoljnoj, korisnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti covid-19, a njen uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana”, naglasio je Beroš na predstavljanju te izrazio nadu da će je građani koristiti.

Naglasio je da je aplikacija u potpunosti dobrovoljna, transparentna i privremena.

“Nakon što prođe ugroza od pandemije, mobilna aplikacija se više neće moći koristiti, kibernetički je sigurna i koristi privremene i anonimne podatke. Dakle, nema nikakvog sakupljanja, niti na bilo kojem mjestu, podataka o korisnicima aplikacije”, naglasio je Beroš.

Aplikacijom koja je danas predstavljena ne prikupljaju se lični podaci i osigurana je njezina prekogranična interoperabilnost, dodao je Beroš te rekao kako je, ako će opasnost od koronavirusa trajati, pitanje vremena kada će se EU regulativom obavezati sve koji prelaze granice da budu korisnici aplikacije.

Svi zapisi ostvareni između dva uređaja, tj. dvije osobe, zabilježeni su isključivo na mobilnim uređajima te korisnik aplikacije na anonimnoj bazi dobiva informaciju da je u nekom određenom razdoblju 14 dana unatrag bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Epidemiolog Tomislav Benjak iz HZJZ-a istaknuo je da je da su u izradi aplikacije, uz IT sektor,učesrvovali stručnjaci epidemiolozi, primarna zdravstvena zaštita te u nekim segmentima i bolnički sistem.

Korisnici aplikacije dobivat će poruke jesu li imali kontakt visokog, srednjeg ili niskog rizika na osnovu tačno određenih parametara, istaknuo je.

“Vodili smo računa da to bude distanca – poruka o visokom riziku je kada čovjek bude na dva metra duže od 15 minuta unazad 48 sati”, objasnio je Benjak.

U tom trenutku korisnik dobiva poruku da je bio u visokorizičnom kontaktu, da ostane kod kuće i javi se svom doktoru porodične medicine, a na sličan način kreirane su i poruke za srednji i nizak rizik od kontakta, dodao je.

Do danas je desetak članica EU izradilo svoje službene mobilne aplikacije za praćenje kontakata i obavještavanje o izloženosti bolesti covid-19 (Austrija, Češka, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Danska, Irska, Francuska i Mađarska).