U Etnografskom muzeju otvorena je izložba “Pisanice – splet hrvatskih i ruskih tradicija“ na kojoj su predstavljeni tradicijski i suvremeni načine ukrašavanja i izrade pisanica dijela Rusije i crvene Moslavine.

Ukrašena jaja, pisanice, najvažniji su simbol Uskrsa te su prisutne u katoličkoj i pravoslavnoj tradiciji, istaknuto je na otvorenju izložbe koja za cilj ima prikazati splet ornamenata i tehnika ukrašavanja jaja koje su prisutne u obje tradicije, ruskoj i hrvatskoj. Na izložbi su izložene pisanice nastale od 1970. godine do 1995., a dio ih je izrađen u suvremenosti.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrey Nesterenko, koji je službeno otvorio izložbu, naglasio je kako je ovo prilika uočiti duboke zajedničke kulturne veze između dva naroda.

“Ova izložba je posvećena tradiciji uskrsnih jaja koja su uvriježen simbol mira i prosperiteta kod slavenskih naroda. Postoji dosta tradicija ukrašavanja uskrsnih jaja u kojima se vide zajednički, slavenski kulturni slojevi naših dvaju naroda”, kazao je Nesterenko.

U Hrvatskoj u svim regijama živi oko 3.000 pripadnika ruske nacionalne manjine, zbog čega je osnovana Koordinacija udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) koja za cilj ima očuvanje nacionalnog identiteta i običaja ove manjine.

Pisanice koje su izradili članovi KURS-a predstavlja suvremenu interpretaciju tradicijskih ruskih motiva.

Suradnju KURS-a na području narodnih običaja počela je s Božićem, a nastavljena s Uskrsom kao drugim projektom kulturnog povezivanja dviju zemalja.

Izložba je koja je ostvarena u suradnji Etnografskog muzeja s Koordinacijom udruga ruskih sunarodnjaka (KURS) i Kulturnom udrugom “Sveti Martin” Dubrava ostaje otvorena do 6. travnja 2021.