Od 7 sati do 19 sati navečer bit će otvoreno gotovo 7.000 biračkih mjesta za 3,86 miliona hrvatskih državljana koji će izabrati zastupnike za 10. saziv Hrvatskog sabora.

Na svim biračkim mjestima u Hrvatskoj na snazi su posebne epidemiološke mjere, tako da su birači uz maske i dezinfekciju ruku, dužni ponijeti vlastitu kemijsku olovku te se pridržavati minimalnog razmaka.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je kandidacijske liste za izbor 151 zastupnika za Hrvatski sabor na današnjim parlamentarnim izborima. Sudjelovat će 192 liste s 2.669 kandidata, od kojih 41 posto čine žene. Na dan izbora bit će otvoreno 6.999 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj biraju 3 zastupnika u posebnoj (11.) izbornoj jedinici.

Ministarstvo uprave registriralo je 3,674.695 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima, dok je 184.786 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, što je ukupno 3,859.481 birača. U inozemstvu se glasa dva dana, 4. i 5. srpnja.

Službena izborna kampanja trajala je do 3. srpnja u ponoć, kada je nastupila predizborna šutnja.

Birački odbori na parlamentarnim izborima broje po 10 članova, a ukupno će biti angažirano 70.000 članova biračkih odbora koji će danas provoditi izbore za Hrvatski sabor.

Prema anketama, najviše birača podržat će Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), koja na izborima nastupa samostalno, ili Restart koaliciju koju sačinjavaju: Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Građansko-liberalni savez (GLAS), Istarska demokratska stranka (IDS), Primorsko-goranski savez (PGS) i Stranka narodnog i građanskog aktivizma (SNAGA).

Među utjecajnije stranke i koalicije, prema većini anketa, spadaju i Domovinski pokret na čelu s Miroslavom Škorom, Most nezavisnih lista kojem je na čelu Božo Petrov, Zeleno-lijeva koalicija Možemo!, koalicija koju čine Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus, te koalicija sedam stranaka okupljenih oko stranke Živi zid pod nazivom Dosta pljačke.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina, srpska nacionalna manjina ima šest kandidata za tri zastupnička mjesta, mađarska manjina jednog kandidata za jedno mjesto, talijanska jednog kandidata za jedno mjesto. Češka i slovačka manjina imaju dva kandidata za jedno zastupničko mjesto. Skupina od pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenska) imaju sedam kandidata za jedno mjesto, a skupina od 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska) imaju četiri kandidata za jedno mjesto.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, na izborima se provode posebne epidemiološke mjere, tako da bez vlastite kemijske olovke i maske koja prekriva usta i nos birači neće moći glasati.

“Nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakom tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi, pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava. Nadamo se da osobe kojima je dijagnosticirana zarazna bolest dijele stav Državnog izbornog povjerenstva i da neće zbog toga dovoditi u pitanje zdravlje drugih osoba, što je također pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske“, priopćilo je Državno izborno povjerenstvo.

Glasanje će se provoditi u 83 doma za starije i nemoćne na području Hrvatske, gdje će, uz masku, rukavice i nazuvke na cipelama, za članove odbora i promatrače biti potrebno dezinficiranje često korištenih površina. Glasanje će se održavati u predvorjima domova za starije i nemoćne, a nepokretnim osobama članovi odbora će, uz zdravstvenog djelatnika, dolaziti u sobu.

Osobe koje su u samoizolaciji mogle su se prijaviti nadležnom izbornom povjerenstvu ili biračkom odboru sve do danas, do samog dana izbora, i zatražiti da im se, usljed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasanje na adresi prebivališta. Birači koji su na dan izbora u samoizolaciji glasaju ispred ulaza stana ili kuće u kojima imaju prebivalište i pritom obavezno nose masku za nos i usta.

Zbog proglašenog stanja epidemije, analitičari očekuju rekordno nisku izlaznost birača.

Izlaznost do 11:30 sati DIP će objaviti u 12 sati, a izlaznost do 16:30 u 17 sati, dok će privremene rezultate parlamentarnih izbora krenuti objavljivati od 21 sat.