Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u večeri Badnjaka u zagrebačkoj Katedrali misno slavlje polnoćke koje je započelo zbog posebnih okolnosti u 21 sat.

Zbog epidemioloških mjera velik dio okupljenih vjernika je misu na Badnjak, tradicionalnu polnoćku, pratio ispred zagrebačke Katedrale te putem radija i televizije.

Slična misna slavlja održana su ispred ostalih crkava i u njihovim prostorima na području cijele Hrvatske.

Kardinal Bozanić osvrnuo se u svojoj propovijedi na potres koji je pogodio Zagreb u ožujku ove godine te na oštećene crkve na širem zagrebačkom području, zbog čega se mise polnoćke večeras slave na drugim mjestima.

“Dopustimo da nas dirne Božić, da nas u sivilu naše suvremenosti obasja božićna svjetlost”, kazao je Bozanić te pozvao da se “svjetlo iz prvostolnice razlije na sve koji misu prate putem televizije i radija”.

“Molimo posebno za sve koji su pritisnuti bolešću da im Bog podari željeno zdravlje i za sve osoblje koje se s posebnom požrtvovnošću brine za njih. Molimo da nas sve dobri Bog oslobodi pošasti koja hara svijetom”, poručio je kardinal Bozanić.

Pozvao je na molitvu za potrebe grada Zagreba, domovine Hrvatske i cijeloga svijeta.

Na misi u zagrebačkoj katedrali bili su nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Prema preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, sve mise polnoćke koje su se održale na području Republike Hrvatske završile su do 22 sata.