Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je produljenje postojećih epidemioloških mjera do kraja svibnja te nastavak cijepljenja hrvatskih građana.

Iako mjesec dana Hrvatska bilježi pozitivne trendove, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske najavio je produljenje postojećih epidemioloških mjera. Jedina promjena na nacionalnoj razini odnosi se na privremenu zabranu prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja pi si ar testa produžava s pet na šest mjeseci od cijepljenja.

Epidemiolog Bernard Kaić kazao je kako se sa 926 novozaraženih u posljednja 24 sata nastavlja trend pada novooboljelih, s obzirom na to da je prosjek u posljednjih pet dana u odnosu na isti period prošlog tjedna u padu 37 posto, što je ocijenio značajnim padom kroz dulje vremensko razdoblje.

Incidencija novooboljelih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj je 443, što je još uvijek visoka brojka na razini država EU po kojoj se Hrvatska nalazi na 22. mjestu od 27 EU država.

Najvišu incidenciju imaju sjeverne hrvatske županije, naveo je Kaić, istaknuvši kako se po EU semaforu sve hrvatske županije još uvijek nalaze na crvenoj listi, s tim da bi Istarska županija uskoro mogla prijeći u narančasto.

Do sada je u Hrvatskoj prijavljeno preko 3.200 nuspojava nakon cijepljenja, a nuspojave su otprilike recipročne broju primjena svakog cjepiva.

„Samo 19 prijava smatra se ozbiljnima, prema kriterijima Halmeda, a ostale su blage”, kazao je Kaić.

„Vjerujem da će se uskoro cijepiti naš milijunti sugrađanin, tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana”, najavio je ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš i dodao kako je jučer brojka cijepljenih bila na preko 980.177.

Naglasio je kako Hrvatska spada među zemlje koje su cijepile 29 posto svog odraslog stanovništva.

“Kad uzmemo u obzir i one osobe koje su stekle prirodni imunitet, kao i činjenicu da ćemo cijepiti sve veći broj sugrađana, vjerujem da ćemo do kraja lipnja doseći planirani opseg cijepljenja od 50 do 55 posto”, rekao je Beroš.

Nacionalni stožer najavio je produljenje postojećih epidemioloških mjera i za Grad Zagreb čiji je stožer uputio zahtjev za ublažavanjem epidemioloških mjera, otvaranje unutarnjih dijelova ugostiteljskih objekata, sajmova, vjenčanja i slično.