Broj novozaraženih u Hrvatskoj i dalje u kontinuiranom blagom padu, čime je Hrvatska s 4. mjesta prešla na 3. mjesto na listi zemalja Europske unije (EU) po broju zaraženih, a danas je na snagu stupilo blago popuštanje epidemioloških mjera, izvjestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

S obzirom na to da je u protekla 24 sata zabilježeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđenih PCR testom, epidemiolog Bernard Kaić, član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ocijenio je kako je u Hrvatskoj i dalje prisutan blagi pad incidencije broja zaraženih.

Kumulativna 14-dnevna incidencija broja zaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj iznosi 127 i u blagom je padu, a kreće se od stope od 33 u Istarskoj županiji do 218 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Hrvatska je s ovom stopom incidencije na trećem mjestu u Europskoj uniji, ispred su samo Finska i Danska. Prosječna incidencija u EU-u je oko tristo”, kazao je Kaić.

S obzirom na to da je u hrvatskim medijima posljednjih dana jedna od tema prekoredno cijepljenje, odnosno cijepljenje osoba koje nisu bile na listi prioriteta, Kaić je poručio kako je lista cijepljenih osoba liječnička tajna te kako ne smije biti javno objavljena.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš ponovno je poručio kako AstraZenecino cjepivo, čija je učinkovitost u primjeni na starije osobe u javnosti, ali i brojnim državama EU-a dovedena u pitanje, u najvećem broju slučajeva sprečava teže oblike bolesti i smrtnost te kako je preporučeno od resornog ministarstva.

Beroš je najavio uskoro pokretanje digitalne platforme za evidenciju zainteresiranih građana i za naručivanje za cijepljenje koja će biti dostupna na domeni cijepise.zdravlje.hr.

„Građani će se moći prijaviti za cijepljenje putem ove digitalne platforme ili putem liječnika obiteljske medicine, putem platorme e-naručivanje ili putem telefonskih linija”, kazao je Beroš.

Šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović je istaknuo kako su danas epidemiološke mjere dodatno popuštene te kako Hrvatska među državama EU članicama ima najmanje stroge mjere.

Prosječna dob danas 21 preminule osobe je 77,6 godina, najmlađa osoba imala je 53 godine, a riječ je uglavnom o osobama s brojnim komorbiditetima.

Zaključno s jučerašnjim danom, utrošeno je 120.603 doze cjepiva i cijepljeno 67.825 osoba, s tim da je cijepljenje završeno za 52.778 osoba koje su primile dvije doze cjepiva.