U Hrvatskoj tokom Uskrsa neće doći do “lokdauna”, ali je, prema planu Štaba civilne zaštite, predviđeno strogo kažnjavanje za kršenje epidemioloških mjera.

Zbog brojnih kršenja mjera, prestaje se sa praksom dijeljena upozorenja i ide se u masovno izdavanje prekršajnih prijava i novčanih kazni.

Iz Nacionalnog štabu civilne zaštite smatraju da lokalni štabovi moraju preuzeti znatno veću odgovornost, ne samo za donošenje pravovremenih i konkretnih mjera na svom području, već i za njihovo provođenje.

Od županijskih štabova se očekuje puno veći angažman u kažnjavanju onih koji se ne pridržavaju mjera, a to se u prije svega odnosi na vlasnike kafića i restorana, trgovine, teretane, ali i na građane kada je riječ o nenošenju maski, ali i u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

“Bez lokalnih štabova se ne možemo boriti sa ovom pandemijom. Ovo nije nikakvo prebacivanje odgovornosti, nego jedini način da ne uvodimo strože mjere u cijeloj zemlji jer nema smisla da se zatvara Slavoniju ako je tamo situacija dobra, dok je u nekim primorskim županijama vrlo loša”, kaže za “Indeks” izvor blizak Nacionalnom štabu.

Iz Štaba ne isključuju mogućnost da se, ako županijski štabovi ne pokažu dovoljan nivo odgovornosti kako bi se spriječio dalji rast broja zaraženih, uvedu mjere u cijeloj zemlji, pri čemu će naglasak biti na kontroli, a ne na velikim restrikcijama.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršala, a u posljednja dva dana broj novozaraženih znatno je iznad 1.000, a broj novih slučajeva zaraze virusom korona povećan je za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.