Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo zatražili su od uprave Hrvatske radio televizije (HRT) da pokrene postupak razrješenja direktora ove medijske kuće Kazimira Bačića, koji je juče uhapšen zbog korupcije.

U zahtjevu, koji su potpisale predsjednice ogranaka sindikata i novinarskog društva pri HRT-u Maja Sever i Sanja Mikleušević Pavić, od svih članova uprave se traži da se izjasne o novonastaloj situaciji i da pokrenu postupak razrješenja direktora zbog narušavanja ugleda HRT-a.

Potpisnice zahtjeva ističu da HRT ima izrazito važnu medijsku funkciju u demokratskom društvu, te od uprave i zamjenika generalnog direktora traže da zaposlene upoznaju o situaciji i mogućim rješenjima, te da u skladu sa zakonom što prije preduzmu sve što je neophodno za rješavanje ove situacije.

Ukazuju da je nedopustivo da zaposleni dobijaju informacije samo putem medija.

“Pitanje je koliko dugo HRT može funkcionisati sa zamjenikom direktora, te koliko će se dodatno srozavati ugled HRT-a kao javne ustanove od prvorazrednog značaja za Hrvatsku, a kojoj će, makar i formalno, na čelu biti osoba smještena u istražni zatvor protiv koje se provodi istraga zbog osnovane sumnje da je počinila teška krivična djela korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u zahtjevu.

One navode da su skupštinski Odbor za informisanje i medije i Nadzorni odbor HRT-a dužni da odmah, odnosno što je prije moguće, sazovu vanrednu sjednicu Nadzornog odbora, kojem se mora dostaviti izvještaj o finansijskoj situaciji u HRT-u, te o svim obavezama i poslovima koji su u toku.