U posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, u Vukovaru će danas biti obilježena 29. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991.

Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Vukovar je u potpunosti razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 nesrba, prenosi Hina.

Po do sada prikupljenim podacima, u tromjesečnoj opsadi Vukovara poginulo je ili ubijeno 2.717 branitelja i civila, a na popisu zatočenih i nestalih još je 386 osoba kojima se svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru.

U spomen na njihovu žrtvu, ulicama Vukovara danas će, u 10,15 sati, proći Kolona sjećanja u kojoj se ove godine, zbog epidemioloških mjera potaknutih pandemijom koronavirusa, ne očekuje ni približno toliko sudionika kao prošlih godina kada je ulicama toga grada znalo proći na desetke tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država u kojima žive Hrvati.

Među onima koji će i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odati počast žrtvi Vukovara bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Prije Kolone sjećanja, ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici, održat će se kratki komemorativni program. Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna izaslanstva položit će vijenac i zapaliti svijeću, a molitvu za poginule, ubijene i nestale izreći će đakovački i osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

Nakon mise, Plenković će položiti vijenac i zapaliti svijeću na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a prije njega, počast žrtvama Ovčare, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u Koloni sjećanja.

Obilježavanju godišnjice stradanja Vukovara prisustvovaće i specijalni izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić koji je juče u Vukovaru odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama rata.

Matić je, kao dio delegacije Srpskog narodnog vijeća (SNV) iz Hrvatske, položio vijence za ubijene na Ovčari, a potom i vijenac u Dunav za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti.