Na konferenciji za medije “Jedan posjet – dvostruka zaštita” koja se održala u Hrvatskom novinarskom domu (HND) okupljeni zdravstveni stručnjaci razgovarali su o nadolazećoj sezoni gripe i zaraznim bolestima uzrokovanima pneumokoknom bakterijom te mogućnostima sprečavanja respiratornih infekcija cijepljenjem, kao jednom od najučinkovitijih mjera prevencije.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u protekloj sezoni zabilježeno ukupno 61.206 prijavljenih osoba oboljelih od gripe te 107 smrti.

Protiv gripe u prošloj sezoni cijepile su se ukupno 323.303 osobe, od čega svega 112 trudnica. Stručnjaci upozoravaju kako je strah trudnica od komplikacija neutemeljen te kako je važno za nerođeno dijete i trudnicu spriječiti pojavu gripe u vrijeme trudnoće.

Cijepljenje protiv gripe obavlja se svake godine, a protiv pneumokokne bolesti odrasli se u pravilu cijepe jedanput. Oba cjepiva mogu se primiti istodobno odvojenom aplikacijom, osiguravajući tako dvostruku zaštitu tijekom jednog posjeta liječniku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Jedan od noviteta za nadolazeću sezonu gripe je i nabavka četverovalentnog cjepiva o čijim je prednostima govorio Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog Centra za gripu HZJZ-a.

“Dostupno je 360 tisuća doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe koje će, za određene kategorije ugroženog stanovništva, biti besplatno, kao i 70.000 dodatnih doza cjepiva za one koji se žele cijepiti s kupljenim cjepivom. Jedna od posebnosti četverovalentnog cjepiva je ta što ono ima još jedan soj gripe B, koja je do sada bila nepredvidiva i koja je mogla ugroziti naše sugrađane čak i ako su se cijepili trovalentnim cjepivom. Nabavom četverovalentnog cjepiva otklanjamo mogućnost zaraze tim drugim sojem B, tako da će naši sugrađani biti u potpunosti ‘pokriveni’ cjepivom protiv gripe. S ovim četverovalentnim cjepivom bit će pokriveni protiv soja gripe A1N1, H3N2 i dva soja virusne gripe B”, pojasnio je Draženović.

Draženović je naglasio kako “gripa oboljelog baca u krevet” te prava sezona gripe traje “od Božića do Uskrsa”, ali kako su jako rijetki, sporadični slučajevi prisutni izvan tog perioda, zbog čega se s procjepljivanjem stanovništva počinje već od početka studenog/novembra.

Draženović je kazao kako u Hrvatskoj za sada nema virusa gripe, no kako su prisutni neki drugi virusi, kao npr. parainfluenca, koji imaju sličnu kliničku sliku kao gripa.

Odaziv na cijepljenje novim, četverovalentnim cjepivom je odličan, kazao je Draženović te istaknuo kako je posebno važno da budu cijepljene četiri skupine stanovništva za koje je cjepivo besplatno. To su trudnice, jer time štite sebe i svoje nerođeno dijete, zatim zdravstveni djelatnici koji su u povećanom riziku od oboljenja i prijenosa zaraze, jer su u stalnom kontaktu s oboljelima. Važno je cijepiti se osobama starijim od 65 godina te osobama koje boluju od nekih kroničnih bolesti, a tu spadaju svi dobni uzrasti.

Prošle godine protiv gripe u Hrvatskoj se cijepilo tek 112 trudnica, što je mali broj s obzirom da Hrvatska godišnje ima preko 36.000 poroda, o čemu je govorio Ratko Matijević iz Klinike za ženske bolesti i porode KB-a Merkur.

Matijević je naglasio kako gripa kod trudnica često zahtijeva bolnički tretman s obzirom da je među ženama u reproduktivnoj dobi koje bivaju hospitalizirane svaka treća trudnica zbog imunoinsuficijenice koju često uzrokuje trudnoća.

Matijević smatra da je slab odaziv trudnica na cijepljenje uzrokovan strahom od negativnih učinaka, no kako službena medicina nema zabilježene podatke o tome. Upravo se od strane najrelevantnijih svjetskih institucija preporučuje cijepljenje trudnica ovim četverovalentnim cjepivom, poručuje Matijević, čime se od gripe zaštićuje i novorođeno dijete tijekom prvih šest mjeseci života. Upozorava kako gripa kao visokofibrilna bolest, koja izaziva visoku temperaturu, može izazvati najrazličitije komplikacije u trudnoći, od prijevremenog poroda do smanjene porođajne težine novorođenčeta.

Osim gripe, velik rizik i ozbiljne zdravstvene komplikacije uzrokuju i bolesti uzrokovane pneumokoknom bakterijom. Najčešće su ugrožena djeca, osobe starije od 65 godina i bolesnici s kroničnim bolestima.

“Slabiji imuni sustav povećava mogućnost infekcije i razvoja bolesti, a sve je češće prisutna otpornost pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole pneumokokne bolesti, kao što je cjepivo. Cjepivo štiti od komplikacija bolesti prouzročenih tom bakterijom prije svega od upale pluća. Cjepivo se može primijeniti u kombinaciji s nekim drugim cjepivima koja su redovita prema kalendaru”, istaknula je Irena Ivković-Jureković, voditeljica Odjela za pulmologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Osim Što smanjuje broj upala pluća, primjena cjepiva protiv pneumokoka donosi i druge koristi: smanjenu potrošnju antibiotika i manji broj hospitalizacija, a s porastom cijepljenja djece i veću zaštitu necijepljene djece.

Za sve koji žele smanjiti rizik od gripe cijepljenje je započelo 6. studenog/novembra.