Na sjednici Vlade Republike Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš najavio je mobilizaciju svih kapaciteta kako bi se pokrenula što masovnija provedba masovnog cijepljenja.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako je u Hrvatsku do sada pristigao 1.030.960 doza cjepiva te je aplicirano oko 825.839 doza i cijepljeno 648.709 osoba.

Obuhvat cijepljenja veći od 16 posto postignut je dobnim skupinama većim od 60 godina, a preko 51 posto stanovništva starijeg od 71 godinu je cijepljeno najmanje jednom dozom, kazao je.

“Potrebno je angažiranje svih potrebnih ljudskih resursa radi provedbe cijepljenja sedam dana u tjednu, 12 sati dnevno, što uključuje dostatan broj cjepitelja i administrativno-tehničkog prihvata ljudi i njihovog pravodobnog upisivanja u digitalnu evidenciju cijepljenih”, istaknuo je Beroš.

Hrvatsko Ministarstvo zdravstva uputilo je Ministarstvu obrane i Hrvatskom crvenom križu dopis radi aktivnog uključivanja djelatnika u proces provedbe cijepljenja u trećoj fazi.

Bolničkim ustanovama upućen je prijedlog da u skladu s tehničkim i organizacijskim mogućnostima omoguće posjet članova uže obitelji, osobito teškim i palijativnim pacijentima koji se nalaze na liječenju u bolnicama, uz poštivanje protuepidemijskih mjera.

“Pritisak na bolnički sustav ne jenjava, no organizacijski i logistički adekvatno zbrinjavamo oboljele”, kazao je ministar i dodao:

“Cjepivo je dostupno, a naručivanje omogućeno kroz nekoliko kanala: putem prijave kod liječnika obiteljske medicine, telefonskim putem u pozivnom centru HZJZ-a, telefonskim pozivima svim županijskim zavodima za javno zdravstvo te prijavom internetom izravno na platformu cijepise.zdravlje.hr”, rekao je Beroš.

Beroš je pozvao i medije da se zajednički aktivno uključe u mobilizaciju za cijepljenje.

Između ostalog, ministar je najavio obavezno uključenje svih privatnih i javnih zdravstvenih ustanova u proces cijepljenja.

Hrvatska Vlada najavila je kako će Hrvatska primiti 3,2 milijuna doza cjepiva do kraja lipnja.