Protiv dvije osobe, juče uhapšene na području Vukovarsko-sremske županije zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na “Ovčari” kod Vukovara 1991, poslije kriminalističkog istraživanja podignuta je krivična prijava, saopštilo je jutros hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da je utvrđena osnovana sumnja da su dvojica hrvatskih državljana (1948. i 1963. godište), kao pripadnici paravojnih formacija nekadašnje SAO Krajine, 20. novembra 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, zajedno s više drugih osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Sumnja se da su dvojica osumnjičenih bila među pripadnicima koji su formirali tzv. “špalir” kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali da prođu radi odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih snaga, kao i jednog broja civila.

“Prolazak kroz ‘špalir’ značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo-tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, tokom čega su zarobljenici pretrpjeli teške fizičke povrede, intenzivan bol i fizičku patnju”, navodi se u saopštenju.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su zadržani u pritvoru, a policija je protiv njih podnijela krivičnu prijavu Županijskom državnom tužilaštvu u Osijeku.

Na području Negoslavaca juče je privedeno više osoba zbog ratnog zločina na Ovčari gdje je u noći između 20. i 21. novembra 1991. ubijeno oko 250 ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice.

Kriminalističkim istraživanjem bilo je obuhvaćeno više osoba, ali u različitim svojstvima.

Načelnik Opštine Negoslavci, Dušan Jeckov, rekao je juče za Radio Borovo da je privedeno osam osoba s područja Negoslavaca povezanih s ratnim dešavanjima 1991. i da je uglavnom riječ o osobama koje su u tom vremenu radile u lokalnom poljoprivrednom kombinatu “Vupik”.

On je naveo da je, po njegovim informacijama, većina privedena u svojstvu svjedoka.