Portal Žurnal.info objavio je danas tekst u kojem se navodi da je hrvatska policija deportovala u Bosnu i Hercegovinu, misleći da su migranti, dvojicu nigerijskih studenata koji su u Hrvatskoj boravili kao učesnici Svjetskog međusveučilišnog prvenstva.

Kako se navodi, dvojica studenata iz Nigerije od 12. novembra boravila su u Puli, da bi nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovala u Zagreb, odakle su 18. novembra trebala preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije, Lagos.

U Zagrebu ih je, kako tvrde, na ulici zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine, navodi Žurnal.

Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu se trenutno kao migranti nalaze u Velikoj Kladuši, u prihvatnom centru Miral.

Agencija Hina u međuvremenu je objavila da je Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagovalo na vijest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH. Kažu da hrvatska policija za njih nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te da ne zna okolnosti pod kojima su se oni našli u susjednoj državi.

Policija je takođe potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačke Zračne luke, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu Nigerijaca hrvatska policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.