Aktivistkinje Centra za mirovne studije (CMS) podnijele su krivičnu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) protiv nepoznatih počinilaca, pripadnika hrvatske policije, zbog sistemskog mučenja i ponižavanja izbjeglica i migranata prilikom nezakonitog protjerivanja s teritorije Republike Hrvatske.

Prošlo je mjesec dana otkako su, prema svjedočanstvima izbjeglica, pripadnici hrvatske policije narandžastim sprejem preko cijelog tjemena označili izbjeglice i druge migrante prilikom nezakonitog protjerivanja s teritorije Republike Hrvatske, upozoravaju aktivistkinje CMS-a okupljene ispred zgrade DORH-a.

“Životi žena, muškaraca, djece i porodica u našoj državi svakodnevno su ugroženi. Izbjeglice koje u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse Ministarstva unutrašnjih poslova koji osobe u bijegu od progona dalje ilegalno i nasilno protjeruje. Pri tome koriste palice, udarce, pištolje, narušavaju im dostojanstvo i bezbjednost tako što ih do gola skida usred šume, čak i cipele. I tako već skoro četiri godine.”, izjavila je ispred DORH-a Antonia Pindulić, pravnica Centra za mirovne studije.

Prema njenim riječima, početkom maja dodat je još jedan ponižavajući element, a to je označavanje izbjeglica trajnim narandžastim sprejem, krstom nasred tjemena.

“Zahtijevamo učinkovitu istragu i sankcionisanje počinioca u četiri zasebna slučaja za koje je CMS prikupio podatke i svjedočanstva koji se odnose na 33 osobe, među kojima je dvoje djece”, poručila je Pindulić.

U dokaznim materijalima iznose detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva, poimenično se navode žrtve i svjedoci, a o svim tim slučajevima, tvrde iz CMS-a, ne postoje policijski zapisnici.

“Radi se o svjesnom kršenju prava i počinjenju niza krivičnih djela za koje su osumnjičeni upravo policajci”, istakla je Pindulić.

Od novog vodstva DORH-a traže učinkovite istrage te sankcionisanje počinilaca, a na osnovi dosad predatih prijava koje su napravila civilna udruženja koje se bave zaštitom ljudskih prava, ne postoje izvještaji o bilo kakvim reakcijama ili sankcijama prema počiniocima.