Nekadašnji pukovnik bivše JNA Vladimir Davidović oslobođen je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužbi za granatiranje Varaždina u septembru 1991. godine.

Davidoviću se sudilo u ponovljenom postupku u odsustvu nakon što mu je 1993. pred Okružnim sudom u Varaždinu izrečena kazna zatvora od 10 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osim Davidovića, tadašnji varaždinski sud je na 15 godina zatvora osudio komandanta 32. korpusa JNA general-majora Vladu Trifunovića, a komandanta motorizirane brigade u sastavu 32. korpusa JNA pukovnika Berislava Popova na 10 godina zatvora, prenio je portal “Indeks”.

Trifunoviću, Popovu i Davidoviću se sudilo pred zagrebačkim Županijskim sudom u odsustvu nakon što se varaždinski Županijski sud proglasio nenadležnim za suđenje trojice bivših oficira JNA koji su zatražili obnovu postupka iz 1993.

Trifunović i Popov, koji su osuđeni zatvorskom kaznom u Beogradu zbog podrivanja vojne i odbrambene moći, dva puta su u Hrvatskoj podnosili zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka u kojem su osuđeni za ratni zločin.

Prvi zahtjev im je odbačen 1999. godine, a varaždinski Županijski sud odbacio je i drugi zahtjev dvije godine kasnije.

Vrhovni sud je 2005. prihvatio žalbe Trifunovića i Popova te je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Varaždinski Županijski sud je 2007. odbio njihove zahtjeve pa su Trifunović i Popov ponovno podnijeli žalbe koje je Vrhovni sud prihvatio 2013. godine i predmet proslijedio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

U međuvremenu, postupak protiv trojice bivših oficira JNA je razdvojen, dok je Trifunović preminuo u Beogradu 2017. godine.

Davidovića je optužnica teretila da je po naredbi komandanta kasarne “Jalkovečke žrtve” Vlade Trifunovića izdavao naredbe na osnovu kojih je iz minobacača kalibra 60 i 120 milimetara ispaljen veći broj granata po civilnim, poslovnim i privrednim objektima u Varaždinu,