Ugostiteljski objekti u Hrvatskoj od sutra mogu raditi od 6.00 časova do ponoći, odlučio je Štab civilne zaštite u toj zemlji.

Odlukom o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena u ugostiteljstvu za vrijeme dok traje epidemija kovida 19 uređen je način rada i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata i drugih pružalaca ugostiteljskih usluga, objavljeno je na sajtu Štaba.

Odluka se ne odnosi na hotele i kampove i ostale ugostiteljske objekte za smještaj, osim za ugostiteljske objekte druge vrste koji rade u njihovom sastavu.

“Pravna ili fizička lica koja upravljaju ugostiteljskim objektima, pružaoci ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ii porodična poljoprivredna gazdinstva obavezni su da organizuju rad u skladu s opštim i posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te da obezbijede da se njihovi zaposleni i gosti pridržavaju utvrđenih epidemioloških mjera”, navodi se u odluci.

Predsjednik Udruženja ugostitelja u Hrvatskoj Marin Medak rekao je za portal “Indeks” da su ove mjere nerealne i da će, ako ih se ugostitelji budu pridržavali, svi redom propasti.

“Juče smo održali sastanak sa Štabom i prema novim mjerama koje još nisu objavili, razmak između stolova u ugostiteljskom objektu mora biti tri metra, dok od stola do stola razmak mora biti 1,5 metar, a po osobi se mora obezbijediti četiri kvadrata. Treba da imamo i po jednog kovid-redara na svakih 50 gostiju, kojeg bi mi trebali plaćati, a da kontroliše pridržavaju li se mjera”, rekao je Medak.

On je naveo da su predstavnici ugostitelja rekli da će poštovati sve mjere pod uslovom da ih država obešteti.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 372 nova slučaja zaraze virusom korona i broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2.774, dok su preminula tri lica.

Među njima su 424 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 27 pacijenata.

U samoizolaciji je trenutno 15.912 lica. Do danas je ukupno testirano 366.235 osoba, od kojih 5.259 u posljednja 24 časa.