Nekoliko stotina građana okupilo se na skupu “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” na Cvjetnom trgu u Zagrebu pod sloganima “I jedanput je nasilje” i “Pravosuđe ne štiti žene” na kojem se progovorilo o slučajevima nasilja i institucijama koje ne štite žene.

“Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” (engl. “One Billion Rising”) u 200 država svijeta, pa tako i u Republici Hrvatskoj, održava se osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovom sprečavanju.

Na početku skupa na Cvjetnom trgu više stotina građana odalo je počast juče ubijenoj 16-godišnjoj djevojčici na Malom Lošinju.

“Svakodnevno svjedočimo sve brutalnijim oblicima nasilja nad ženama, ubistvima, silovanjima, nasilju nad djevojčicama i djecom, starijim osobama, pripadnicima manjina, LGBT zajednici, izbjeglicama i migrantima. Stoga smo i danas ovdje da kažemo ne nasilju”, poručila je s pozornice Maja Sever.

Poručeno je kako je nasilje nad ženama oblik diskriminacije nad ženama, te kako službeni podaci govore da je 1/5 do 1/4 žena u državama Evropske unije iskusila neko nasilje najmanje jednom tokom odrasle dobi, a više od 1/10 pretrpjelo je seksualno nasilje uz primjenu sile.

Takva djela najčešće čine muškarci u svojoj neposrednoj okolini, partneri ili bivši partneri, pri čemu Hrvatska nije iznimka, poručeno je.

Koordinatorica kampanje Rada Borić istaknula je kako su se ovoj akciji koja traje do 8. marta pridružili građani u manjim hrvatskim gradovima i mjestima.

“Institucije ne rade svoj posao jer toliko blago kažnjavaju nasilnike, s deset mjeseci uslovno, ili smatraju da jedanput nije nasilje”, kazala je Borić.

Poručila je kako pravosuđe u Hrvatskoj mora poduzimati više u odbrani žena nad kojima se vrši nasilje.

Prema službenim statistikama Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tokom života je doživjela neki oblik nasilja: nasilja u porodici, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja, čime se dolazi do brojke od milijardu žena i djevojčica u svijetu.

U Hrvatskoj brojna feministička udruženja i inicijative 14. februar obilježavaju kao anti-Valentinovo, podsjećajući da ženama i djevojkama nisu potrebna čokoladna srca i ruže ukoliko ih se ne cijeni i poštuje.

Akciju su organizovala brojna civilna udruženja koja se bore za ravnopravnost žena i manjinskih grupa, a podršku organizaciji akcije je pružilo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.