Štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nastavlja se do petka, a hoće li i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10.4 posto koji im je sinoć ponudila Vlada.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećava za 3 posto, od 1.siječnja povećale bi se za još dva, od 1. lipnja 3 posto, te od 1. listopada još 2 posto.

“Ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Uz to, stavljamo osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora, da se izbjegne politizacija, i o kojima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.
Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te da škola počne od petka”, rekao je Plenković.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome budući da se, kao je kazao, radi o njihovim plaćama, prenosi Hina.

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16.30, završio je oko ponoći.

Zbog štrajka u školama koji danas ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi hrvatske ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.