U policijskoj akciji koja je počela rano jutros uhapšeno je više osoba, a hrvatski mediji prenose da je među njima i predsjednik uprave “Janafa” Dragan Kovačević.

Iz hrvatskog MUP-a nisu potvrdili da je Kovačević uhapšen, kao ni iz USKOK-a.

Jadranski naftovod d.d. (JANAF) je hrvatska kompanija (dioničko društvo u mješovitom vlasništvu s pretežno državnim kapitalom) sa sjedištem u Zagrebu, koja upravlja istoimenim sistemom za prevoz sirove nafte, Jadranski naftovod. JANAF sistem za prevoz nafte sastoji se od luke Omišalj i 759 km kopnenog naftovoda. U djelatnost kompanije spada još skladištenje nafte i naftnih derivata, te prekrcaj nafte. U Hrvatskoj se nalazi 610 km cijevi.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Marina Mandić potvrdila je da je rano jutros na području više policijskih uprava policija počela sa hapšenjem više lica, ali nije htjela otkriti imena.

“Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija sprovodi u koordinaciji sa USKOK-om unazad godinu dana, a riječ je o djelima iz domena privrednog kriminaliteta i korupcije”, istakla je Mandić.

Pojedini mediji su objavili da je uhapšen i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, no to je demantovano iz Kancelarije gradonačelnika.

Međutim, kako prenonsi Hina, iz izvora bliskih istrazi potvrđeno je da je Barišić pod sumnjom, ali nije formalno uhapšen, između ostalog jer kao saborski poslanik ima imunitet.

“Nemam nikakva saznanja, dakle, apsolutno me nitko ništa nije kontaktirao, radim svoj posao. Tokom dana ću možda saznati nešto više pa ću vam onda biti spreman dati širu izjavu”, rekao je Barišić za HRT.