Don Victor Cisternino našao se na potjernici Interpola jer ga SAD traži zbog milionske prijevare s dodjelom potpora za zaposlenike tvrtki pogođenih pandemijom, piše Jutarnji list.

“Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil.”

Rekao je to u svojoj odbrani Don Victor Cisternino (45), američki glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji “Hitna služba”, kojeg je hrvatska policija uhapsila na osnovi američke međunarodne potjernice kad je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje tvrtke Magnifi Co bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, Ured državnog odvjetnika iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 miliona američkih dolara državnoga zajma za potpore tvrtkama pogođene pandemijom koronavirusa.

Cisternino je na osnovi krivotvorenih podataka dobio zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova tvrtka ima 422 zaposlenika dok su zapravo imali samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.

No, njegova je porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi Cisterninovi uposlenici plaćali isti porez na dohodak – 3,356 dolara mjesečno. Budući da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je iznimno sumnjivo da čak 400-tinjak uposlenika plaća identičan porez.

Cisternino je, kako se neslužbeno saznaje, na izjašnjavanju o američkopotjernici i rekao da se protivi izručenju u domovinu. To znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicijski postupak, donosi Jutarnji list.