Kriminalističko istraživanje Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske rezultiralo je uhićenjem i podnošenjem kaznene prijave protiv osumnjičenika koji je 1991. i 1992. godine bio čuvar u srpskim logorima Begejci, Stajićevo i Sremska Mitrovica.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije i Policijske uprave osječko-baranjske su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, 2. srpnja dovršili kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, priopćeno je iz Policijske uprave osječko-baranjske.

“Osnovano se sumnja da je osumnjičeni od početka listopada 1991. do kolovoza 1992., tada kao 19-godišnji pripadnik paravojnih formacija i čuvar u logorima u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici (Srbija), zajedno s drugim osobama grubo fizički i psihički zlostavljao zarobljene branitelje i civile, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima te kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Zlostavljanju te intenzivnoj boli i patnji kao i poniženjima bila su izložena najmanje šestorica zarobljenika prethodno zarobljeni na području Vukovara, od kojih je jedan, tada 33-godišnjak, 1992. godine u logoru Sremska Mitrovica i preminuo”, navodi se.

Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljeni su razgovori i prikupljena saznanja od većeg broja osoba.

Osumnjičeni je tijekom jutra 1. srpnja uhićen na području Vukovarsko-srijemske županije, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja je u petak, 2. srpnja predan pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela “Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“, navodi se.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora do 20 godina.