Ustavni sud Republike Hrvatske većinom glasova zaključio da su odluke Stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom te je odbacio gotovo sve tužbe koje se odnose na mjere Hrvatske vlade donesene uslijed epidemije koronavirusa.

Nakon sjednice zatvorene za javnost na kojoj se raspravljalo o više tužbi podnesenih od strane građana i političara u priopćenju za javnost navodi se da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa. Većina odluka donesena je s 10 glasova podrške i tri suzdržana glasa ustavnih sudaca.

„Ustavni sud ocijenio je da su navedene mjere Stožera civilne zaštite bile zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana, te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja“, navodi se u obrazloženju Ustavnog suda odbačene tužbe za obvezu nošenja zaštitnih maski.

Ustavni sud ovo rješenje donio je s deset glasova za i tri glasa protiv, uz najavu tri izdvojena mišljenja.

Sve pritužbe podnesene Ustavnom sudu odbačene su, osim pritužbe na obustavu rada nedjeljom koja je bila privremena u vrijeme „lockdowna“.

„Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti. Ustavni sud ovu odluku donio je s deset glasova za i tri glasa protiv, uz najavu tri izdvojena mišljenja te tri podupiruća mišljenja“, navodi se.