Hrvatska Vlada usvojila je prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, a očekuje se kako će Hrvatski sabor ovu odluku potvrditi početkom sljedeće godine.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izvijestio je na sjednici Vlade Hrvatske kako je riječ o odluci koja je obavljena nakon brojnih konzultacija obavljenih s najvišim dužnosnicima Slovenije, Italije i Europske komisije.

“Zaštita Jadranskog mora, očuvanje njegovih prirodnih bogatstava kao i njegovo održivo gospodarenje strateški su interes Republike Hrvatske”, kazao je Grlić Radman.

O namjeri proglašenja isključivog gospodarskog pojasa hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova razgovarao je s grčkim i francuskim kolegama, a o tome je izvijestio, u duhu dobrosusjedskih odnosa, i treće zemlje na koje se ovo proglašenje ne odnosi: ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, kao i Zorana Radulovića, ministra vanjskih poslova Crne Gore, te premijera i ministra vanjskih poslova Albanije Edija Ramu.

Tijekom prosinca/decembra održat će se sastanak vanjskih poslova ministara Hrvatske, Slovenije i Italije na kojem će se razgovarati o koordiniranom djelovanju u ekološkoj zaštiti Jadrana i upravljanju plavim gospodarstvom.

Pritom se očekuje usvajanje zajedničke trilateralne izjave o proglašenju isključivih gospodarski pojaseva Hrvatske i Italije te najava održavanja trilateralnog ministarskog sastanka u siječnju 2021. na kojem će se razgovarati o jačanju suradnje na području Jadrana u svjetlu proglašenja isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana.

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa očekuje se nakon tog sastanka, kada će se održati i rasprava u Hrvatskom saboru.

Hrvatska je 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentalnim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske, uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno je da se ZERP neće primjenjivati na države članice Europske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, područje ZERP-a je, kao i svi isključivi gospodarski pojasevi, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica Europske unije, postao dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica Europske unije vezano za zaštitu morskog okoliša.

Dugogodišnja suradnja s Italijom u provedbi zajedničke ribarstvene politike kao i suradnja u području zaštite okoliša na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu.