Hrvatska vlada je izdvojila 2,86 miliona evra za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini, izjavio je Zvonko Milas, državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Milas je predstavio članovima Vlade prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Kako je rekao, Hrvatska u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima kontinuirano pruža podršku Hrvatima u BiH s ciljem zaštite njihovih konstitutivnih i ostalih prava.

“Stvaramo uslove za ostanak, razvoj i jačanje položaja te bolju kvalitetu života Hrvata u BiH”, istakao je Milas.

Hrvatska vlada je imenovala međuresornu komisiju koja je nakon javnog konkursa donijela zaključak o finansiranju 102 projekta s područja kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa.

“Kriterijumi su bili podrška većim strateškim razvojnim projektima koji imaju dugoročan učinak na opstanak i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, projekti koji imaju potencijale za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta te programi koji imaju veze s lokalnom zajednicom, kao i da projekti budu teritorijalno raspoređeni po mjestima gdje god žive Hrvati u BiH”, istakao je Milas.

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnji posjet Milorada Dodika, istakavši kako su razgovarali o odnosima između dviju država, Hrvatske i BiH, posebno o zajedničkoj saobraćajnoj infrastrukturi, odnosno mostu kod Gradiške, mostu Svilaj, kao i o pitanjima privredne saradnje i rafinerije u Brodu.

Razgovaralo se i o trasi autoputa kroz područje Republike Srpske, te je dogovoreno da te trase neće ugrožavati kuće tamošnjih Hrvata, rekao je Plenković ocijenivši to jednim od konkretnih postignuća jučerašnjeg sastanka s Dodikom u Banskim dvorima.