Sjednica Vlade Republike Hrvatske vezana uz saniranje posljedica potresa koji je pogodio ponajviše Sisačko-moslavačku, ali i susjedne županije, započela je minutom šutnje za osmero mladih ljudi koji su tragično stradali u novogodišnjoj noći u Posušju, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković uvodno je na početku sjednice rekao kako Vlada proglašava katastrofu na potresom pogođenim područjima zbog velike materijalne štete koja je nastala nakon potresa od 6,2 stupnja po Richteru.

Ozlijeđene su 24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, šest je otpušteno. U akcijama su ozlijeđena četiri vatrogasca, a jedan volonter je preminuo prilikom pomaganja. Zbog ovoga je u Hrvatskoj 2. siječnja 2021. proglašen danom žalosti, naveo je premijer Plenković.

„U ime cijele Vlade izražavam sućut obiteljima poginulih sugrađana”, kazao je Plenković.

„Tlo se od ponedjeljka i dalje trese, to smo vidjeli i jutros, jer se potres osjetio i u Zagrebu. To ne znači da moramo i dalje biti u strahu, ali i dalje svi moramo biti na oprezu”, poručio je Plenković.

Hrvatski premijer se zahvalio vojsci, Crvenom križu, HGSS-u, vatrogascima, volonterima, svim ljudima dobre volje koji su pomogli unesrećenima.

„To je bilo jedinstvo na koje svi zajedno možemo biti ponosni. Na terenu su brojni statičari, građevinski inženjeri, a brojne građevinske firme su dale doprinos. Želim zahvaliti i brojnim državama, članicama EU i onima koje nisu, koje su u kratkom roku kroz mehanizam civilne zaštite dale potporu i dostavile ključne potrepštine”, rekao je Plenković.

„S obzirom da je Vlada trenutno suočena s dvije velike krize, potrese i COVID-19, mi smo odlučili danas proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke, dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije, te oformiti i stožer na čijem će čelu biti ministar tomo Medved, potpredsjednici će biti Boris Milošević i Darko Horvat”, rekao je Plenković.