Ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Republike Hrvatske Josip Aladrović najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima u štrajku i ponuditi im, uz povećanje osnovice za 6,12 posto, i 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova ako do 30. lipnja sljedeće godine ne dođe do redizajna plaća.

Aladrović se nakon sjednice Vlade osvrnuo na dosadašnji tijek pregovora sa sindikatima, koji su najavili da unatoč koalicijskom dogovoru nastavljaju štrajk i ustraju u zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Najavio je da će Vlada u ponedjeljak sjesti za stol sa sindikatima.

“Ponuda Vlade od 6,12 posto povećanja osnovica još uvijek je na stolu, u slučaju da Vlada do 30. lipnja sljedeće godine ne napravi redizajn sustava plaća, razgovarati ćemo o povećanju od dva posto”, izjavio je Aladrović.

Kazao je da je koalicijski dogovor od 2 posto povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, kompenzacijska mjera sindikatima.

“U ponedjeljak ćemo taj prijedlog staviti na stol sindikatima i očekujemo postizanje određene razine dogovora”, kaže Aladrović.

Zahtjev sindikata za 6,11 postotnim povećanjem koeficijenata složenosti poslova iduće godine državu bi koštao 476 milijuna kuna, a eventualnih 2 posto nakon 30. lipnja iduće godine iznosilo bi između 170 i 180 milijuna kuna, dodao je.

Aladrović navodi da Vlada pozivom na razgovore i prijedlogom o 2 posto povećanja koeficijenata želi spustiti loptu na zemlju i započeti razgovore u dobroj vjeri, a očekuje da će se sindikati odazvati sastanku.

“Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, Vladi i dalje ostaju na raspolaganju sve mjere koje je dosad imala”, istaknuo je Aladrović.

Na novinarsko pitanje oko zabrane ili neplaćanja štrajka, Aladrović je rekao da u trenutku kada Vlada započinje pregovore sa sindikatima ne želi razgovarati o zabrani štrajka.