Sinoć je u Otvorenom na HRT-u gostovao saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je govorio o procesuiranju ratnih zločinaca.

Rekao je da su u Hrvatskoj četiri specijalizirana suda za ratne zločine – u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu te četiri državna odvjetništva koja imaju specijalne odjele za procesuiranje ratnih zločina, a djeluje i posebna radna skupina.

“Teško je u tim djelima voditi postupak. Često su počinitelji tih djela nedostupni, a i svjedoci su nedostupni. To nisu laki dokazni postupci, teško je doći do dokumenata ili do svjedoka”, kazao je Bošnjaković.

Dodao je kako na tome i dalje treba raditi te je ponovio da je pravda dostižna.

Smatra da Srbiji ne smijemo dati zeleno svjetlo za ulazak u EU sve dok ne dokaže da se temelji na vladavini prava, a to je da se suoče sa svojom prošlošću i sa svojom ulogom na ovim prostorima te moraju procesuirati ljude koji su činili ratne zločine.

Kazao je i kako vode postupke protiv jednog manjeg dijela ljudi, no “to ide vrlo sporo i to je premalo za sve ono zlo koje je na ovim prostorima počinjeno”.

“U procesu pregovora, Hrvatska se ne smije pomiriti s time da Srbija ne procesuira sve ono što je moguće”, naglasio je Bošnjaković pa dodao kako možemo blokirati pregovore i ponovio da svaka zemlja koja ulazi u EU, a tako je bilo i s Hrvatskom, mora dokazati da se temelji na vladavini prava.