Hrvatski sabor danas je minutom šutnje odao počast svim žrtvama holokausta koje, poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, moraju ostati u kolektivnoj svijesti čovječanstva kako se ti zločini više nikada ne bi ponovili.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja i tada cijeli svijet odaje duboko poštovanje žrtvama nacističkog progona i genocida nad židovskim narodom, ali i svim žrtvama nacističkih i fašističkih režima tijekom Drugoga svjetskog rata, podsjetio je.

“S posebnim pijetetom sjećamo se i svih preživjelih žrtava holokausta i njihovih obitelji”, istaknuo je, navodeći da su tim povodom jutros na židovskom dijelu groblja Mirogoj, ispred skulpture Mojsija – položeni vijenci.

Predsjednik Sabora podsjetio je i kako se ove godine obilježava 75. godina od oslobađanja nacističkoga koncentracijskog logora Auschwitz, logora smrti, terora i okrutnosti te kako Hrvatska, na najvišoj razini, sudjeluje u obilježavanju tog događaja. Predsjednica Republike sudjelovala je u Jeruzalemu na 5. Svjetskom forumu o holokaustu, a premijer će u ponedjeljak u Poljskoj sudjelovati na službenom obilježavanju oslobađanja toga logora.