Hrvatska treba odmah prestati sa nelegalnim protjerivanjem migranata na granici sa Bosnom i Hercegovinom, koje je često uključivalo i nasilje, upozoravaju iz organizacije Human Rights Watch. Zabrinjavajući prizori otkriveni su u njihovoj istraživačkoj misiji u našoj zemlji, provedenoj 2018. godine.

“Vraćanje migranata po hitnom postupku iz članice Europske unije u državu koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama.”

Upozoravajuće pismo uputio je direktor organizacije Human Rights Watch hrvatskoj predsjednici, koja je tokom nedavne posjete Švicarskoj izjavila da u ovom slučaju nema ništa nezakonito.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, kazala je tom prilikom predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Da se dešavaju nezakonite radnje potvrdio je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

“Hrvatska policija vraća mimo zakona, mimo međunarodnih procedura i zakona koji važe u toj oblasti da vraća migrante na teritorij grada Bihaća, da je to nešto što nama ugrožava sigurnost”, navodi Fazlić.

Odgovor hrvatskog MUP-a nismo dobilli, ali je uslijedila reakcija iz Kancelarije hrvatske predsjednice, upućena medijima.

“Hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”, stoji u saopćenju.

Da već odavno susjedne zemlje kolektivno vraćaju sve veći broj izbjeglica, nerijetko uz upotrebu nasilja, upozoravale su i domaće i međunarodne institucije.

“Ne postoji solidarnost između država u regionu kad je riječ o izbjeglicama i to osnažuje krijumčare i druge kriminalce. To je još jedan razlog zašto snažno podržavamo sve države – uključujući Bosnu, Hrvatsku i Srbiju – da se nose sa tim izazovom u kontekstu vladavine prava”, kaže šef predstavništva UNHCR-a Srbija Hans Fridrih Šoder.

Šoder zaključuje da će podrška, koju intenzivno pružaju, suziti prostor krijumčarima za eksploataciju izbjeglica i migranata.

IZVOR: Arijana Misimović/BHRT