Kineska kompanija “Huawei” saopštila je da je njen lanac snabdijevanja “napadnut od Sjedinjenih Američkih Država” i pozvala Vašington da ponovo razmotri svoje trgovinske zabrane koje nanose štetu snabdjevačima širom svijeta.

“Amerika je treći put izmijenila svoje sankcije i to nam je donijelo velike izazove u proizvodnji i poslovanju”, rekao je predsjedavajući “Huawei-a” Guo Ping u Šangaju.

Vašington tvrdi da je “Huawei” glavni pogon kineske špijunaže i od 15. septembra uvedena su nova ograničenja koja američkim kompanijama zabranjuju vršenje dostave ili usluga kineskoj firmi. “Huawei” je u više navrata” negirao da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD.

Ping je istakao da, iako “Huawei” ima dovoljno čipova za poslovne operacije, uključujući i mrežu 5G, osjeća uticaj sankcija na svoje zalihe čipova za pametne telefone.

“Huawei” je najveći proizvođač telekomunikacione opreme i pametnih telefona i nalazi se pod pritiskom američkih trgovinskih ograničenja kako bi mu se onemogućio pristup čipovima.