Projekat “Moja kosa tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u Bosni i Hercegovini i šire, a nova akcija darivanja kose će biti održana 17. novembra u SCC-u u Sarajevu. U okviru ovog projekta, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” izrađuje perike i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

Veliku podršku ovom projektu, ističu u Udruženju, pružaju dobrovoljni donatori kose, koji ovaj projekat čine još humanijim.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je vlastitim primjerom, potakla druge na donaciju kose. Pozvala je građane na novu akciju darivanja kose, 17. novembra.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu biti ambasadorica udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ i na ovaj način doprinijeti Udruženju i djeci. To je i moj lični uspjeh. Želim podstaknuti i druge ljude da učine isto, da pomognu ovim mališanima, jer vaše malo nekome je puno. Pored cjelodnevnog druženja, na platou ispred SCC-a će se dešavati humanitarna akcija, gdje će svi građani koji ne mogu donirati kosu moći kupiti crveni balon u obliku srca u vrijednosti pet KM i na taj način podržati projekat ‘Moja kosa tvoja kosa'”, rekla je Amra Džeko na konferenciji za novinare.

Akciju je podržao i Grad Sarajevo.

“Želim sve pozvati da nam se u nedjelju pridruže na još jednoj humanoj akciji. Tradicionalno, Grad Sarajevo podržava sve aktivnosti Udruženja Srce za djecu. Ono što predstavlja motivaciju za sve nas, ali i za djecu, jeste solidarnost naših građana. Ovo su jako lijepe i humane priče koje treba podržati”, rekla je Dragana Solaković, pomoćnica gradnonačelnika Abdulaha Skake.

Iz Roditeljske kuće ističu da im je veliko zadovoljstvo što su uspjeli probuditi humanu stranu kod ljudi u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

“Kosa nam stiže iz svih krajeva svijeta. Ovo je najvažniji projekat koji je puno doprinio našoj dječici, djevojčicama koje se suočavaju sa gubitkom kose. Nismo očekivali da će biti ovakvi rezultati, ali smo sretni jer vidimo osmijehe na licima djece, a i roditelja. Za njih ovaj projekat puno znači”, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Do sada je izrađeno 38 perika. Osamdeset posto donatora čine djevojčice starosti do 12 godina.

“U našoj vlasuljarskoj radionici rade mladi koji su preživjeli rak. Pozivamo sve građane koji imaju prirodnu netretiranu kosu da dođu i doniraju kosu te podrže projekat ‘Moja kosa tvoja kosa'”, rekao je Kubat.