Knjiga “Huzur”, književnice Martine Mlinarević, dobila je svoju pozorišnu verziju. Premijera istoimene predstave biće izvedena u petak, 7. februara u 20 sati na daskama Narodnog pozorišta Mostar u režiji Alme Lapajne.

“Huzur” donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, ali i radosti i miru, kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju.

U predstavi nastupa ansambl Narodnog pozorišta Mostar.

Turska riječ “Huzur” označava mir u svim segmentima ljudskog života i upravo ova riječ je bila vodilja književnice Martine Mlinarević u njenoj borbi sa teškom dijagnozom. U tom periodu nastala je i istoimena knjiga, koja će doživjeti scensko uprizorenje.

Na tom projektu angažovana je režiserka Alma Lapajne.

“To je, ustvari, dnevnik bitke žene sa karcinomom i rekonstrukcija duše koja počinje s istinom. Napisan je veoma osobno, s puno strasti, s puno bola, s puno straha, s puno afirmacije žene kao takve”, kaže Lapajne.

U predstavi učestvuje osam likova, a režiserka je dodala i deveti lik, ekspresionistički videoart film. Osnovne linije kojima je postavljena aktualizacija i apel publici jeste glavna linija Martina kao junak, antijunak ili alterego ili glas naroda i otac koji potvrđuje kćerku u slobodi.

“Položaj žene danas je drugačiji nego nekada davno, kada žene nisu imale pravo na obrazovanje. Danas je naš položaj puno jači. Međutim, ono što govori Martina je da treba da pustimo svoj glas još jače. Da ga se ne bojimo”, kaže Ajla Hamzić, glumica.

“Velika je to odgovornost bila. Rediteljica je dala sve upute. Nisam, čini mi se, nikada lakše radio. Rediteljica je sve znala unaprijed, odgledala je predstavu u svojoj glavi, vjerovatno nekoliko puta”, kaže Šerif Aljić, glumac.

U produkcijskom smislu “Huzur” nastavlja kontinuitet dobrih projekata na sceni Narodnog pozorišta Mostar.

“Što se tiče ‘Huzura’, mislim da će ne samo u estetskom, umjetničkom i sadržajnom smislu, predstaviti jedan iskorak za repertoar Narodnog pozorišta Mostar, već će i kad su u pitanju gostovanja i prikazivanje izvan naše zemlje postaviti jedan novi standard”, kaže Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 7. februara na sceni Narodnog pozorišta Mostar. Prva repriza slijedi već u subotu u istom terminu – u 20 sati.