Visok stepen zagađenosti zraka zabilježen je u Ilijašu, Visokom, Lukavcu, Tuzli, Zenici i Prijedoru. U Kantonu Sarajevo i dalje je na snazi epizoda “Uzbune”.

U skladu sa trenutnom situacijom kvaliteta zraka kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je također vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

“Ovaj nezdravi zrak može ostaviti akutne posljedice u vidu akutnih bronhitisa, a ono što je gore hronični plućni bolesnici koji već boluju od plućnih bolesti,kao što je hronična opstruktivna plućna bolest i astma se pogoršavaju. Ovaj zrak sigurno dugotrajnim djelovanjem oštećuje naš sustav ,tako da može dovesti i do promjena koje na kraju mogu dovesti i do malignih bolesti, kaže Teufik Hadžiosmanović, pulmolog .

On je dodao kako u Klinici za plućne bolesti u Sarajevu nije zabilježen povećan broj pacijenata zbog zagađenja,ali da je zimi i inače više virusnih i bakterijskih infekcija. Također preporučuje nošenje maski:

“Maske štite, posebno maske tipa 3M i N149 koje prijanjaju bolje uz lice i štite od sitnih čestica PM2,5, dok zaštitu mogu pružiti i maramica i šal koji štite od većih čestica”, kaže dr Hadžiosmanović.

Preporučuje što manje kretanje vani, a hroničnim bolesnicima da ne izlaze iz kuće dok ovo zagađenje ne prođe.

Zbog epizode “Uzbuna” inspektori KS dežuraju i vikendom

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nakon proglašenja epizode “Uzbuna” u Kantonu Sarajevo, koja je na snazi od 11. januara zbog prekomjernog zagađenja zraka, pojačali su kontrolu pravnih subjekata i objekata fizičkih osoba, a s obzirom na trenutno stanje organizovane su dežure i tokom vikenda.

Poduzimaju se i ostale mjere iz nadležnosti inspektora i provode kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS, kontrole gradilišta koja su obavezna obustaviti grube građevinske radove, te subjekata koji za zagrijavanje i proizvodni proces koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Tokom vikenda vršene su kontrole operatera sa aspekta smanjenja temperature za tri stepena u poslovnim zonama Rajlovac i Vogošća, te područjima općina Ilijaš, Novi Grad i Ilidža.

Operatere čija postrojenja koriste teška ulja i čvrsta goriva inspekcija je upozorila da su dužni primijeniti upute o promjeni energenta u skladu s mogućnostima i poduzeti i ostale mjere kako bi se emisije u zrak smanjile. Te kontrole obavljaju svakodnevno – potvrdila je Feni stručna savjetnica za informisanje u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Vildana Brdarić.

Osim terenskih nadzora, u toku su i ranije pokrenute kontrole subjekata koji se nalaze na Listi Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Na terenu su i službe komunalnih redara, koje imaju obavezu vršiti kontrole gradilišta i javnih površina u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS. Obrada službenih zabilješki komunalnih redara predstavlja prioritet u postupanju inspekcijskih organa.

Prioritetne aktivnosti kantonalne saobraćajne inspekcije vezane za kontrolu motornih vozila, čiji motori imaju normu EURO 3 i manju, a te aktivnosti provode se sa službenicima MUP-a KS.

U KS zabranjeno je kao gorivo koristiti teška ulja, kod kojih sadržaj sumpora prelazi 1,00 posto mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad jedan posto, te toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

Viber broj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove 061 160-926 cjelodnevno je na raspolaganju svim fizičkim osobama i pravnim subjektima, kao i institucijama radi eventualnog podnošenja prijava koje se odnose na zagađenje zraka, kao i eko telefon 66 00 00.