Ni ove godine muslimani iz Bosne i Hercegovine nisu u prilici obaviti hadž zbog pandemije koronavirusa. Na hadž će moći da odu samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji. Mnogi vjernici su ovu informaciju dočekali s razočaranjem.

Prošlogodišnje hodočašće u Meku za građane Bosne i Hercegovine je otkazano, a do planiranja hadža ove godine nije ni došlo. Ovo životno putovanje je Muris Bajramović već obavio, ali ne izostaje žaljenje što, putovanje koje mijenja živote, nije mogao obaviti i ove godine.

Žaljenje su iskusili i mnogi vjernici koji su se, u želji za prijavom na ovogodišnji hadž, obraćali Uredu za hadž i umru Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Prije pandemije koronavirusa godišnje je Meku posjećivalo više od dva milijuna ljudi, od čega oko dvije tisuće iz BiH, a ovogodišnji ukupan broj hodočasnika se sveo na svega 120 tisuća.

Iako već drugu godinu spriječeni u odlasku na hodočašće, čvrsta namjera obaviti hadž očuvat će strpljenje u srcima vjernika, kaže muftija zenički Mevludin Dizdarević.

Do bolje situacije i mogućnosti odlaska na hadž preostaje namjera, molitva i nada, složni su naši sugovornici.