Nova 2021. godina u cijelom svijetu, ali i Bosni i Hercegovini biće dočekana u okolnostima pandemije i preventivnih mjera u suzbijanju koronavirusa. Organizovanog novogodišnjeg dočeka neće biti.

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine nema organizovanog javnog dočeka Nove godine koji bi se, u uobičajenim okolnostima, već tradicionalno održavao na Trgu Bosne i Hercegovine. Neće biti ni dočeka u ugostiteljskim objektima, a na snazi je i zabrana kretanja od 23 do 5 sati, kao i zabrana okupljanja većeg broja osoba. Tokom novogodišnje noći poštovanje ovih mjera kontrolisaće pripadnici Uprave za inspekcijske poslove KS i MUP-a KS. Sve je u znaku pandemije, a to se osjeti i na ulicama.

Ni u Banjaluci nema organizovanog dočeka Nove godine, ali su Banjalučani već počeli sa ispraćajima stare godine u mnogim ugostiteljskim objektima. Na stolovima su istaknute napomene u skladu sa epidemiološkim mjerama. Ipak, u 22 časa se u Banjaluci zatvaraju vrata svih ugostiteljskih objekata. Od građana je zatražena maksimalna disciplina i poštivanje mjera.

I Mostar će u Novu godinu ući bez tradicionalnog dočeka na otvorenom i bez organizovanog slavlja. Ugostiteljski objekti najavljuju odbrojavanje ranije zbog policijskog sata uz poštivanje epidemioloških mjera. Građani Mostara kažu da ne dočekuju Novu godinu nego ispraćaju staru koja je svima bila izuzetno teška.

Povodom nastupajućih praznika preduzimaju se intenzivirane aktivnosti svih nadležnih inspekcija na području Federacije BIH, a federalni inspektori nastavljaju vršiti pojačane inspekcijske nadzore kao podrška svim nadležnim kantonalnim inspekcijama.

Data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizacija rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom.

Inspekcijski nadzori će i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organizovanja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu.

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, Naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao podrška efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu. Zajednički cilj svih odgovornih institucija je da se u cjelosti ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH.

“S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, apelujemo na građane, ali i organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organizovanja i obilježavanja događaja koja uključuju veća okupljanja ljudi zbog realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice. Napominjemo da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera, saopštio je FUZIP.