U Banjaluci je izolovan slučaj izvornog koronavirusa iz Vuhana kod jednog pacijenta u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Ovo je otvorilo pitanja koliko sojeva cirkuliše i koliko su opasni. Onaj koji je prevladao u Evropi, kao i kod nas, je britanski soj. S obzirom na to da se ne zna kako će virus dalje mutirati, ne zna se ni u kojem pravcu će se razvijati epidemiološka situacija.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izolovan je klasični soj koronavirusa zabilježen prvobitno u kineskom Vuhanu. Trenutno u ovoj ustanovi ipak preovladava britanski soj virusa koji je potvrđen kod 86 odsto pacijenata. A trenutno ih na liječenju u Kliničkom centru ima najveći broj, 528.

MAJA TRAVAR, Zavod za kliničku mikrobiologiju UKC-a RS

„Neke mutacije dovode do toga da virus ne može preživjeti,dok neke do brzog prenošenja, poput ovog britanskog koji je u ovom trenutku dominantan. Niko iz naučne zajednice ne može predvidjeti u kom će pravcu ovo ići, jer je nemoguće predvidjeti koji će novi soj nastati iz svega ovoga“.

U Bosni i Hercegovini trenutno cirkuliše 12 različitih genetičkih linija koronavirusa, od kojih je u fokusu kao i u evropskim zemaljama najdominantniji britanski soj, a sada i češki, dok je među opasnijim južnoafrički soj.

TEUFIK GOLETIĆ, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja na Veterinarskom fakultetu Sarajevo

„To je činjenica za ova dva soja da se oni jako lako prenose, pa pored ostalog to je dovelo i do toga da se nalazimo trenutno u situaciji u kojoj se nalazimo i koja će evidentno biti na snazi i u narednom periodu“.

Ljekarima koji svakodnevno liječe najteže pacijente u bolnicama je nebitno koji je soj virusa, jer svaki od njih kad se razvije, kod pacijenta može da dovede do smrtnog ishoda.

PEĐA KOVAČEVIĆ, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC-u RS

„Svaki pacijent koji dođe kod nas na intenzivnu je nebitno koji soj ima, on razvija najtežu kliničku sliku zapaljenja pluća i nama u liječenju to ne igra apsolutno nikakvu ulogu“.

Za vlast na nivou Bosne i Hercegovine nikakvu ulogu u ublažavanju pandemije ne igra ni obavezan PCR test prilikom ulaska u zemlju. Granice su otvorene za sve, dok istovremeno naši građani mogu bez obaveznog testiranja ući samo u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Infektolozi upozoravaju da će ovakva odluka izazvati katastrofu.

EDNAN DRLJEVIĆ, infektolog

„Ovo što se kod nas dešava je nedopustivo i graniči se sa ludošću. Da budemo zemlja koja je najotvorenija i da sebi sa ovako slabim zdravstvenim sistemom dozvolimo da nam uđu svi svjetski sojevi koji postoje, to je nedopustivo, treba njih pitati koga su konsultovali kada su donijeli takvu odluku“.

S obzirom na veliki broj mutacija koje će biti nastavljene, teško je i reći kakva će biti epidemiološka situacija, posebno u narednom periodu kada se za predstojeće praznike očekuje veliki broj dolazaka, posebno naših građana iz dijaspore.