Evropska unija (EU) je obezbijedila tri miliona eura za nastavak rada u naredne tri godine Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), koja pomaže vlastima BiH u pronalaženju i identifikovanju osoba koje se još vode kao nestale u sukobu iz 1990-ih godina.

Iz ICMP-a je saopšteno da su sredstva obezbijeđena u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć i da će omogućiti ovoj komisiji da vodi politički dijalog sa bh. vlastima i porodicama nestalih radi izgradnje kapaciteta BiH u testiranju DNK.

ICMP će, kako se navodi, nastaviti da podržava BiH i svojom forenzičkom ekspertizom, uključujući pomoć pri ekshumacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i podršku u provođenju identifikacija zasnovanih na analizi DNK.

“Stalna podrška Evropske unije ICMP-u ima za cilj da podrži njihove napore u rješavanju nepoznatih sudbina nestalih, kao i pomoći vlastima da ispune svoje obaveze prema porodicama nestalih. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih nestalih srodnika. To nije samo naša zajednička moralna dužnost, već doprinosi i jačanju vladavine zakona, mira i stabilnosti u zemlji”, rekao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

U saopštenju se dodaje da će EU i ICMP nastaviti da pomažu Institutu za nestala lica BiH i Tužilaštvu u rješavanju NN slučajeva i mogućih pogrešnih identifikacija putem dodatnog prikupljanja referentnih uzoraka i tehničke forenzičke antropološke pomoći u mrtvačnicama, u saradnji sa regionalnim vladama.

“Sredstva EU omogućiće ICMP-u nastavak pružanja pomoći vlastima BiH da ispune svoju zakonsku obavezu provođenja istrage o slučajevima nestalih osoba, što je do sada rezultiralo pronalaženjem najvećeg broja osoba u postkonfliktnim područjima. Hiljade ljudi i dalje se vode kao nestali i napori da se oni pronađu moraju biti nastavljeni”, rekao je šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Matthew Holliday.

Osim toga, napomenuo je on, BiH je domaćim i međunarodnim zakonima obavezana da osigura prava porodica nestalih, uključujući punu primjenu Zakona o nestalim licima.

U saopštenju se navodi da su napori koje je predvodio ICMP omogućili pronalaženje i identifikovanje više od 70 posto od oko 40.000 osoba čije je nestanak prijavljen po okončanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog vijeka.