U Kantonu Sarajevo (KS) od večeras je na snazi policijski sat od 23.00 do 5.00 sati, u skladu sa odlukom Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Vlade KS. Prethodno je premijer Edin Forto na svom Twitter nalogu objavio da će nakon promjene ograničenja kretanja na nivou Federacije BiH, Vlada KS sutra odlučivati o ograničenju kretanja za građane i radnom vremenu privrednih subjekata.

Iz Kantona Sarajevo je saopćeno kako je Vlada KS ranije stavila van snage vlastite odluke o ograničenju kretanja za građane, te se primjenjuje isključivo mjera Vlade Federacije BiH.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i pomjeranjem policijskog sata sa 21.00 na 23.00 sata, Vlada Kantona Sarajevo će na sutrašnjoj sjednici, između ostalog, odlučivati o radnom vremenu privrednih subjekata, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Podsjetimo, Federalna vlada donijela je na današnjoj sjednici odluku o ublažavanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, a policijski sat je pomjeren od 23.00. Odluka, kako je rečeno, počinje sa primjenom od danas.

Odobreno je okupljanja do 30 osoba na otvorenom.

Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Prije isteka roka od 14 dana, Krizni štab FMZ je dužan da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi Federacije BiH dostavi prijedlog novih.