Dok predstavnici stranaka sad već bivše šestorke koji su činili većinu u Kantonu Sarajevo tvrde da nema dovoljno ruku za smjenu Vlade, nova većina, izuzev SBB-a, za sada ignoriše takve tvrdnje. U SBB-u kažu da niko neće napuštati ovaj Klub kako bi bila spriječena smjena, što za druge poslanike i Klubove ne mogu tvrditi.

SDP, Narod i pravda sa Našom strankom, Boss-om, NBL-om i nezavisnim poslanicima za sada imaju 17 glasova, a SDA, DF i SBB 18, koliko je
potrebno za smjenu aktuelne vlasti. U SBB-u tvrde da niko od poslanika ove stranke neće napuštati taj Klub u Skupštini.

ZVONKO MARIĆ, poslanik u Skupštini KS (SBB)

“Pet zastupnika i oni ni u jednom trenutku nisu izrazili kolebanje uprkos medijima koji su pisali o takvim stvarima, za druge Klubove zaista ne bih mogao da vam kažem”.

A drugi klubovi, koji bi trebali činiti najavljenu novu većinu danas se nisu očitovali o tome. U SDP-u i stranci Narod i pravda tvrde da 18 glasova potrebnih za smjenu nema.

ELVEDIN OKERIĆ, poslanik u Skupštini KS (NiP)

“Ono što mi imamo informaciju da ima četiri pet zastupnika na koje se vrši pritisak da podrže ovu smjenu, vidjećemo da li će uspjeti u tome”.

IGOR STOJANOVIĆ, poslanik u Skupštini KS (SDP)

“Mi još uvijek ovdje nemamo 18 ruku koje su pokrenule inicijativu za smjenu, dok se ne potpišu te ruke, mi pričamo o špekulacijama”.

Kao špekulacije to pak ne vide svi. Prelaskom Fahrudina Pecikoze u SBB, nova većina je osigurala 18 ruku, pa su tvrdnje sad već četvorke očajnički krik ne bi li bio izbjegnut scenarij rušenja vlade, kaže novinar Denijal Hadžović.

DENIJAL HADŽOVIĆ,novinar “Slobodne Bosne”

“Tu treba također računati i na glas BOSS-a koji ima jednog zastupnika koji je uvijek pomagao SDA kad je trebalo rušiti i praviti novu većinu u Kantonu Sarajevo”.

Eventualnoj promjeni treba suditi nakon što javnost vidi u kom pravcu će ići nova vlast, podsjeća Rubina Čengić.

RUBINA ČENGIĆ, novinarka “Radija Sarajevo”

“Na osnovu toga što smo do sada vidjeli na drugim nivoima, kao npr da su na državnom nivou podržali za predsjedavajućeg Vijeća ministara čovjeka koji je pravosnažno osuđen i na uslovnoj je slobodi ili da je najavljeno povećanje PDV-a ili što gospodin Radončić vrlo suvereno tvrdi da Čampara neće biti dio Ustavnog suda itd, mogli bi da naslutimo u kom pravcu bi mogla ići”.

Američka, britanska, francuska, njemačka i italijanska ambasada u svjetlu, kako su naveli, prijedloga političkih lidera za smjenom Vlade, saopštenjem su ponovili da su posvećeni građanima BiH i reformama, a ne bilo kojoj političkoj stranci. Dodaju i da su se uvjerli da je u prethodnih 12 mjeseci koaliciona vlada imala jasnu i pozitivnu viziju o tome kako unaprijediti život građana.

Za sutra je najavljena sjednica Skupštine KS, prema izjavama naših sagovornika na toj sjednici neće biti pokrenuta smjena aktuelne vlasti u
kantonu. Predstavnici stranaka koji su sklopili sporuazum da će rekonstruisati Vladu KS, kazali su da će 26.decembra na sjednici glasati o budžetu, a potom pokrenuti proceduru smjene aktuelne vlasti.