Sa približavanjem koronavirusa bh. granici, povećana je i bojazan kod građana Bosne i Hercegovine. Strahu su doprinijele i brojne neprovjerene informacije o zaraženim osobama od ovog virusa, iako u našoj zemlji nije zabilježen nijedan pozitivan slučaj.

Potraga za respiratornim maskama i sredstvima za jačanje imuniteta, bar u Sarajevu, nikad nije bila veća.

Iz JU “Apoteke Sarajevo” kažu da je potražnja za maskama rekordna.

“Upravo zbog te situacije odnosno panike koja se prenijela sa područja Hrvatske, odnosno Italije. Trenutno, prema nekim nezvaničnim informacijama, od strane dobavljača, EU je stopirala izvoz maski, što je ustvari razlog što nismo, odnosno što nam oni nisu u mugoćnosti isporučiti te tražene količine”, istakla je Lejla Spaho iz JU “Apoteke Sarajevo”.

Iako nadležni uvjeravaju – sve je u redu i nema mjesta panici, ponašanje građana ne bi trebalo da čudi. Upravo to, smatra sociolog Esad Bajtal, nastavak je jedne, kako kaže, iracionalne atmosfere koja vlada u Bosni i Hercegovini već godinama. A ljudi se pokušavaju spasiti od nečega što im je već predstavljeno kao nespasivo.

“Dakle, ako je to smrtonosan virus, u mjeri i na način koji se to predstavlja u javnosti, šta će nam onda lijekovi, šta će nam onda hrana. Trgovci, a u njih spadaju i farmaceuti, i apoteke su se znali snaći u ovom haosu u ovom nizanju nivoa straha koji danas sasvim dobro prodaju svoju robu. I hranu i lijekove”, istakao je Bajtal.

Nadležne službe već danima upozoravaju građane da se informišu i na pravi način djeluju preventivno. No, da li su sve informacije i tačne. Ovo je samo mali dio medijskih naslova. Brojni su o navodnom približavanju virusa Bosni i Hercegovini, a njihova čitanost – sve veća. Treba li podsjećati na odgovorno i oprezno informisanje? Ima i onih koji sve ovo okreću na šalu. Izdvajamo tekst da su prvi oboljeli od koronavirusa naručeni na preglede za septembar. Do tada se, piše, ne treba sekirati.