Bez novca nema puta Bosne u Hercegovine u NATO. No, realizaciju programa reformi ove godine nije zakočilo samo neusvajanje budžeta već i pandemija koronavirusa. S druge strane, iz Ministarstva odbrane naše zemlje tvrde da je provedeno više od 70 posto obaveza iz ovogodišnjeg programa reformi. Sprema li se novi plan za narednu godinu? Ima li put Bosne i Hercegovine ka NATO-u perspektivu i kakvu?

Ocjenu za provođenje programa reformi za 2020. Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti u ovom mjesecu. Izvještaj o postignutim reformama iz više oblasti, između ostalog, političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih, već je spremilo ministarstvo odbrane, koje je ovim programom imalo i najviše obaveza. Finalni izvještaj je sada u rukama ministarstva vanjskih poslova, a onda pred misijom NATO-a.

SIFET PODŽIĆ, ministar obrane BiH

Ministarstvo odbrane je imalo 72 zadatka koje je trebalo realizirati i ima o je 16 zadataka koje je trebalo raditi s drugim ministarstvima. Mi smo 28 potpuno realizirali negdje oko 40 smo u fazi određenog stepena razvoja i imamo 4 zadatka koja nismo mogli realizirati.

Ralizaciju reformi, modernizaciju oružanih snaga, pa i sam napredak kočilo je neusvajanje budžeta, nesaglasnost političara, nedonošenje odluka i na kraju pandemija koronavirusa. A najveći kamen spoticanja bilo je pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine na državu.

BERKO ZEČEVIĆ, vojni analitičar

Knjižene vojne imovine mislim nepokretne je proces koji u Fedraciji Bosne i Hercegovine nema znčajnijih odstupanja, dok unutar Republike Srpske i dalje postoji jasan stav trenutne političke strukture koja rukovodi RS-om da neće da izvrše knjiženje, oni čekaju promjene.

Nakon što ovogodišnji program reformi dobije ocjenu, ministrastvo odbrane naredni mjesec počinje izradu programa reformi za 2021. Hoće li novi program imati podršku, zavisi, naravno, od političke volje. A ona u praksi i nije obećavajuća, ako se osvrnemo na činjenicu da je član predsjedništva Milorad Dodik već pozvao na izmjenu imena Komisije za NATO integracioni proces BiH.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, predsjedatelj Predsjedništva BiH

Jasno je definirano i to su prihvatila sve tri člana predsjedništva, kako se dolazi do programa reformi za narednu godinu i neka se to ispoštuje. To znači nato integracijska komisija, Vijeće ministara onošto je napisao i što smo usvojili i potpisali. Svako odstupanje od toga bi bilo ponovno nepoštivanje institucija Bosne i Hercegovine.

ZEKERIJAH OSMIĆ, bivši ministar obrane BiH

Ja zaključujem da će biti napraljen plan za 2021. godinu da će taj plan biti sigurno na fonu ANP-a odnisno dokumenta koji je vezan za napretke u Oružanim snagama i približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u.

Sve su prilike da će nastavak funkcioniranja Komisije za NATO integracioni proces BiH i u narednom periodu biti neizvjestan. Kao što će biti neizvjesno usvajanje programa reformi za narednu godinu. No, prije svega toga čekamo ocjenu za do sada urađeni posao.