Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na putovanja i troškove službenih vozila prošle godine potrošilo više od milion maraka. Svaki član Predsjedništva odvojeno putuje sa saradnicima. Tako je bilo i protekla dva puta pri odlasku u Brisel. Imaju li ta putovanja i konkretne rezultate?

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne znaju koliko koštaju njihova službena putovanja. Predsjedavajući Šefik Džaferović na službeni put vodi dvojicu saradnika i, kako kaže, minimum ljudi iz protokola i onih koji se bave medijima.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

„Svi letovi koliko su me informisali svedeni su na 15 odsto, a avionske karte su nešto skuplje u odnosu na redovne letove. Putovati se mora, moramo da radimo svoj posao, naravno da to košta , ali trudimo se u Predsjedništvu da to bude što manje u datim okolnostima.“

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

„Ne znam ja to, to morate pitati ljude iz protokola. Sa mnom putuju dva pratioca i dva savjetnika.“

Na naš upit koliko osoba je putovalo u Brisel sa članovima Predsjedništva i koliki su troškovi njihovih odvojenih putovanja, iz press službe nisu odgovorili. U revizorskom izvještaju za prošlu godinu utvrđeno je da se kod pravdanja putnih troškova i reprezentacije ne prilaže potpuna dokumentacija i da nisu pravilno obračunate dnevnice za službena putovanja.

Ured za reviziju BiH

„Putni troškovi Predsjedništva BiH u 2019.godini iznosili su 688.000 maraka, a izdaci za usluge prijevoza i goriva 206.000 KM. Troškovi upotrebe 37 službenih vozila iznosili su 411.011 maraka. Potrebno je unaprijediti sistem unutrašnjih kontrola u dijelu upotrebe vozila.“

Za političku analitičarku Tanju Topić državne institucije i njeni predstavnici djeluju kao raštimovani orkestar. Ističe da su oni neosjetljivi na bilo koju vrstu kritike, naročito zbog , kako kaže, prosječno neosviještenih građana koji ne shvataju da oni troše njihov novac.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

„Pokazuje se da oni ne predstavljaju BiH već su slobodni strijelci i uglavnom su to njihovo predstavljanje svodi na propagiranje politike određene političke partije. Naši najviši dužnosnici se ponašaju kao da je BiH najbogatija zemlja na svijetu.“

IVAN ŠIJAKOVIĆ, sociolog

„Oni budžet ne smatraju kao nešto sa čim treba domaćinski upravljati. To je neka vrsta alajbegove slame i to je prilika da se lijepo provedu i ako je moguće nešto od toga potrošiti da vide svoju korist. Njih ne zanimaju rezultati i to je ono što mi građani moramo da shvatimo, bez obzira ko bio ove ili sledeće godine.”

I dok funkcioneri nemilice troše novac iz državne kase, lošiji društveni standard od Bosne i Hercegovine, napominje sociolog Šijaković, imaju samo Moldavija i Albanija. Oni koji nas predstavljaju u svijetu putuju o trošku svih građana BiH, a građani su upravo ti koji su ih i birali.