Dok se broj zaraženih koronavirusom svakodnevno povećava, u zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine obavljaju se pripreme za najavljeni treći val.

“Ponovo oboren rekord, stanje zabrinjavajuće”, “Epidemiološka situacija nepovoljna”. Ovo su samo neke od poruka koje zdravstveni radnici šalju posljednjih dana. Najave trećeg talasa korona virusa potvrđuje statistika koja iz dana u dan pokazuje da broj zaraženih rapidno raste. Ljekari se za to, kako kažu, pripremaju već neko vrijeme.

Dr ZLATKO MAKSIMOVIĆ, v.d. direktora JZU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina

U odnosu na prije sedam dana, kada smo imali duplo manji broj pacijenata, govori da se usložnjava i pogoršava stanje u kovid bolnici Bijeljina. Pokušavamo da obezbijedimo dovoljan broj kadra za period koji dolazi”

U ovom regionalnom centru rekonstrukcija kovid bolnice nalazi se u završnoj fazi. Time će biti obezbijeđeni dodatni smještajni kapaciteti za oboljele iz okolnih lokalnih zajednica.

DR ZLATKO MAKSIMOVIĆ, v.d. direktora JZU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina

“Dosta toga smo uradili, sasvim je realno da će do karja ovog mjeseca moći biti primljeni pacijenti u kovid bolnici. Nova bolnica će imati od 40 do 50 pacijenata, zavisno od težine pacijenta, nije isto da li sus vi na respiratoru ili jedno dvoje, može biti manje ili više”

S druge strane, kapaciteti kovid bolnice u Bihaću već su popunjeni. Pored Bihaća, najviše pozitivnih u ovom dijelu zemlje je u Cazinu.

HAJRUDIN HAVIĆ, dikrektor KB „Irfan Ljubijankić“ Bihać

Mi smo naše kapacitete priveli kraju i sada moramo razmišljati o novom prostoru u koji
cemo nastaviti primati pacijente. Moramo se pripremiti za daljnji prijem pacijenata jer je trenutno
stanje tako da sve govori da će biti povećan broj pacijenata ovih dana. Imamo mi prostor u zgradi Kasindol u kojoj ćemo isprazniti jedan sprat i tu ćemo obezbijediti prostor za novih 60 kreveta za nove pacijente.

Kako bi rasteretili bolnice, pojedini Domovi zdravlja izvršili su reorganizaciju kovid ambulanti.

Dr DANIJELA ĐUKIN, direktor Doma zdravlja Bijeljina

Potpuno smo reorganizovali rad kovid ambulanti, tako da sad imammo tri kovid ambulante, tzv dnevnu koja radi od 7 do 20 časova, koja je odvojena sa laboratorijom za uzorke od cijelog sistema, imamo noćnu kovid ambulantu, i naravno školsku kovid ambulantu”

Nezavidna je situacija i u Hercegovačko neretvanskom kantonu gdje je u posljednja 24 časa registrovano 110 novih slučajeva, od čega 49 u Mostaru. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 137 novih slučajeva. Na bolničkom liječenju u Tuzlanskom kantonu je 30 osoba, a među zaraženima su tri infektologa UKC Tuzla.