Poznati glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 74. godini. Krajem prošlog mjeseca mediji su objavili da se na snimanju jedne serije Bekjarev zarazio koronavirusom te da je bio na bolničkom liječenju. Bekjarev je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih glumaca sa izuzetno plodonosnom i dugom karijerom u svim žanrovima pozorišne, filmske i televizijske umjetnosti.

Ivan Bekjarev je tokom duge karijere odigrao brojne uloge, a publika će ga najviše pamtiti po ulozi Stevice Kurčubića u seriji “Bolji život”. Bio je i dugogodišnji profesor na beogradskoj Akademiji umjetnosti, a znanje je prenosio brojnim poznatim glumcima. Vijest o glumčevoj smrti objavio je njegov kolega Saša Joksimović na svom Instagram profilu, gdje se oprostio od svog profesora glume.

“Svemu si me naučio, moj si drugi otac bio. Sjećam se kad sam te upoznao dragi profesore, 1999. na Akademiji u petici. Onaj vrisak ti se dopao, sjećam se… A trebalo je da radimo sad i predstavu… Trebalo je. Mnogo sam tužan. Hvala ti za sve, profesore”, napisao je.

Ivan Bekjarev je rođen u Beogradu 1946. godine. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i nakon toga upisao Fakultet dramskih umjetnosti u generaciji sa Josifom Tatićem i Milanom Gutovićem. Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu “Bokseri idu u raj” 1967. godine.

Najveću popularnost stekao je tumačenjem likova u televizijskim serijama – osim spomenutog Kurčubića u “Boljem životu”, mnogi ga se sjećaju i kao Boška Despotovića u “Srećnim ljudima”. Ostaće upamćen i kao Cane Kurbla u “Otpisanima”, kao i po ulogama u serijama “Kraj dinastije Obrenović”, “Gorki plodovi”, “Više od igre”.

Gajio je veliku ljubav prema pozorištu, a tokom duge karijere odigrao je više od 150 uloga. Bio je dugogodišnji prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a tokom 33 godine, u ovoj pozorišnoj kući je odigrao 60 uloga.