Broj pripadnika američke Nacionalne garde koji će pomagati policiji u Washingtonu na dan inauguracije izabranog predsjednika Josefa Bidena povećan je na 26.000, izjavili su američki zvaničnici.

U Washingtonu će 20. januara biti pripadnici Nacionalne garde iz svih 50 saveznih država i iz Distrikta Colombia, navodi AP.

Vlasti su prvobitno objavile da će biti potrebno angažovanje 20.000 pripadnika Nacionalne garde, ali je broj povećan poslije dodatnih zahteva bezbjednosnih zvaničnika.

Do danas je u Washington stiglo oko 7.000 članova Garde, a hiljade su na putu.Oružje nosi između 3.000 i 4.000 tih pripadnika Nacionalne garde.

Zvaničnici Ministarstva odbrane SAD-a mogu da razmjeste pripadnike Garde najduže na 30 dana radi obezbjeđivanja inauguracije Bidena i najavljenih protesta, navodi AP.Američki Federalni istražni biro (FBI) je upozorio da pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa planiraju oružane proteste u glavnim gradovima svih 50 saveznih država i Washingtonu, u danima uoči inauguracije.

Trumpove pristalice su 6. januara upale u američki Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda Bidena na predsedničkim izborima.Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.