Crnogorska policija je saopštila da je uhapšeno deset osoba, a da su tri policajca povrijeđena tokom sinoćnjeg incidenta u podgoričkom naselju Zlatica gdje je grupa građana pokušala da silom spriječi komunalce da prekreče zid obojen u boje srpske zastave.

Policija je upotrijebila biber sprej i suzavac, navodi se u saopštenju i dodaje da su policajci pokazali visok stepen tolerancije i pozivali više puta građane da omoguće nadležnim službama da provedu radnje iz svoje nadležnosti.

“S obzirom na to da su građani i pored više upozorenja i naređenja odbili da se raziđu, policija je shodno zakonu primijenila sredstva prinude”, navodi se u policijskom saopštenju.

Kako se dodaje, okupljeni građani su kamenovali policiju više puta, a tri službenika Uprave policije zadobila su lake tjelesne povrede.

“U tim incidentima građani su oštetili i osam vozila u vlasništvu Uprave policije”, navela je policija i dodala da je zbog narušavanja javnog reda i mira u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica dovedeno 13 lica.

“Nakon prikupljenih obavještenja tri lica su puštena, osmoro ih je zadržano zbog sumnje da su počinili krivično djelo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti i krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvrari, a dvoje zbog sumnje da su počinili krivično djelo pozivanja na otpor”, navodi se u saopštenju.

U toku je preduzimanje mjera i radnji u cilju identifikacije drugih učesnika u ovom incidentu dok je određeni broj lica poznat i potražuje se, navela je policija i dodala da su komunalne službe tokom noći vratile izgled javne površine u prethodno stanje.

“Uprava policije poziva građane da se prilikom javnih okupljanja uzdrže od izazivanja incidenata, nećemo dozvoliti narušavanje javnog reda i mira a svi izgrednici će biti procesuirani. Svi događaji ove vrste će biti snimani shodno zakonskim propisima, a na napade na policijske službenike ćemo odgovoriti energično”, navodi se u saopštenju policije.

Rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović zamolio je ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom da izbjegavaju sukob sa policijom, jer su policajci njihova braća.

“Molim mlade ljude koji farbaju podgoričke zidove trobojkom, i kojima je u srcu i stara i sadašnja Crna Gora, da po svaku cijenu izbjegavaju sukobe sa policijom, jer su policajci njihova braća. Kako je riječ o rodoljubivoj i maštovitoj omladini pretpostavljam da su mnogi od njih učesnici naših litija. To je samo dodatni razlog da se izbjegava svako nasilje, jer naše crkvene litije nose duh molitve i nenasilja čak i onda kad se litijski hod za taj dan završi”, rekao je on za Vijesti.