Autorsko-rediteljski dvojac Dokumentarno-savremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim “Indexima”.

Ovo je prvi muzički dokumentarac o popularnoj grupi, koji će u okviru Dokumentarnog programa biti prikazan prve večeri Mostar film festivala u auto kinu od 22 sata, a ulaz je slobodan.

Dokumentarni film “Indexi” obuhvata ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni glazbeni novinari iz regije.

Za dokumentarac su korištene fotografije “Indexa”, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i ostali podaci koji ovaj dokumentarac čine do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma “Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su” Indexi” pobijedili 1971. godine u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo “Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Podsjećamo, Mostar film festival svečano će biti otvoren u petak, 16. oktobra od 20 sati na platou mostarskog Sajma privrede. Ulaz na filmske projekcije prve večeri je slobodan.