U Indiji je danas potvrđeno više od 57.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, čime je ukupan dostigao gotovo 1,7 miliona.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, ukupan broj slučajeva COVID-19 u Indiji se popeo na 1.695.988. Dodaje se da je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze preminulo 764 ljudi te da je ukupan broj smrtnih slučajeva prešao 36.000.

Podaci Indijskog vijeća za medicinska istraživanja (ICMR) da je u prethodnom danu provedeno 525.689 testiranja za identifikaciju infekcija.

Tokom sastanka Vlade, ministar zdravstva Harsh Vardhan rekao je da je samo jedan od tri pozitivna slučaja u cijeloj državi pod medicinskom skrbi.

“Indija je dostigla broj od više od milion oporavljenih, što je u odnosu na ukupan broj oboljelih 64,54 posto. To pokazuje da je aktivnih slučajeva pod medicinskim nadzorom 33,27 posto, odnosno otprilike jedna trećina ukupnog broja pozitivnih slučajeva. Stopa smrtnosti se takođe progresivno smanjuje i trenutno iznosi 2,18 posto, što je jedna od najnižih na globalnom nivou“, rekao je Vardhan.

U Indiji je u porastu broj novih žarišta virusa dok broj slučajeva opada u većim gradovima Mumbaiju i New Delhiju.