Broj zaraženih novom vrstom koronavirusa u Indiji danas se približio osam miliona, nakon što je zemlja proteklog dana registrovala 43.893 slučaja zaraze, otkrivaju zvanični podaci.

Do porasta je došlo dan nakon što je zemlja prijavila 36.370 slučajeva, najnižeg broja slučajeva u jednom danu od jula.

Uprkos porastu zaraze koronavirusom i Indiji, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja, ljekari u državnoj bolnici u indijskoj prijestolnici štrajkuju glađu od oktobra zahtijevajući plate što utječe na njegu pacijenata.

Kasno u utorak, podržavajući ljkeare koji su protestovali, Udruženje rezidentnih ljekara širom zemlje napisalo je pismo premijeru Narendri Modiju tražeći naknadu za ljekare koji su “na prvi linijama” u vrijeme pandemije.

“Obeshrabrujuće je vidjeti da isti ljekari koji su tokom ove pandemije bili hvaljeni kao heroji, ratnici čak su lišeni osnovne plate i prisiljeni raditi u tako ekstremnim stresnim vremenima. Njihova žrtva je krajnje ponižena bez vrijednosti”, naveli su u pismu.

Uz nove slučajeve, u Indiji je na koronavirus pozitivno više od 7,99 miliona ljudi, dok je broj umrlih prešao 120.000, uz dodatnih 508 smrtnih slučajeva do jutros.

Više od sedam miliona pacijenata oporavilo se od bolesti u zemlji, uključujući 58.439 u posljednja 24 sata, što je povećalo stopu oporavka na 90,85 posto. Ukupan broj aktivnih slučajeva u zemlji sada iznosi 610.803.