S više od 295.000 novozaraženih i više od 2.000 umrlih u Indiji je u protekla 24 časa zabilježena najteža epidemiološka slika u jednom danu od početka pandemije COVID-19.

Ministarstvo zdravstva Indije saopštilo je da je u proteklom danu u toj zemlji potvrđen 295.041 novi slučaj zaraze koronavirusom i da su od posljedica zaraze umrle 2.023 osobe.

U Indiji je od početka pandemije COVID-19 koronavirusom zaraženo ukupno 15,6 miliona ljudi, a umrle su 182.553 zaražene osobe.

Savezna država Maharashtra i glavni grad New Delhi epicentar su pandemije u Indiji.

Čelnici bolnica u New Delhiju već nekoliko dana upozoravaju da su zdravstveni kapaciteti odveć popunjeni i da se zdravstvene ustanove suočavaju s velikim problemom u snabdijevanju oksigenom i drugim medicinskim potrepštinama.

Indija od početka aprila bilježi najveće dnevne brojke novozaraženih koronavirusom u svijetu, a opozicija u toj zemlji optužuje vladu za loše rukovođenje krizom.

Premijer Indije Narendra Modi je poručio da vlasti čine sve kako bi opskrbile bolnice i zaustavile širenje virusa. On je pozvao vlade saveznih država da lockdown koriste kao posljednju opciju.

Početkom februara su dnevne brojke novozaraženih smanjene na 8.500, a potom je došlo do progresivnog pogoršanja epidemiološke slike. Odobravanje političkih mitinga i vjerskih festivala potez je koji je naišao na velike kritike u Indiji.

Od prvog maja će u Indiji biti pokrenuta masovna vakcinacija svih punoljetnih građana te zemlje, a anticovid vakcinu u toj zemlji već je primilo više od 130 miliona ljudi.